מהי שיטת הניקוד החדשה
שיטת הניקוד החדשה התעדכנה בשנת 2003 במגמה להחמיר עם עברייני התנועה המועדים. שיטת הניקוד הינה סנקציה אותה יזם משרד התחבורה במטרה לסייע בפעולות האכיפה של עברייני תנועה סדרתיים. נהג המורשע בבית משפט בביצוע עבירת תנועה, או ששילם את הקנס על עבירה מסוג ברירת משפט, ירשמו לחובתו מספר נקודות כמספר המצוין ברשימה שבחוק בתוספת השישית לתקנות התעבורה, ישנה טבלה המפרטת בכמה נקודות יחויב נהג בגין כל עבירה.
מידע על מספר הנקודות
כל אדם או נהג המעוניין לברר כמה נקודות נזקפו לחובתו יכול להתקשר למוקד משרד הרישוי ולבקש לקבל תדפיס עדכני על מצב הנקודות שלו בהתאם לשיטת הניקוד החדשה., הכולל פירוט ההרשעות ואמצעי התיקון.
בעבר שיטת הניקוד הנוהגת, קבעה שלוש דרגות של ניקוד (2, 4 ו-6). כיום, שיטת הניקוד החדשה קובעת מדרג רחב יותר של נקודות, כאשר כל מדרג מבטא את חומרת העבירה. שיטת הניקוד החדשה בנויה על חמש מדרגים על פי חומרת העבירה (החל מ-2 נק´, 4, 6, 8, עד 10). ככל שהעבירה שנעברה קלה יותר, מספר הנקודות שייצבר לחובת הנאשם, קטן יותר.
דוגמא לנקודות
בביצוע עבירות קלות, יחסית, המחייבות ב- 2 נקודות: גרירת אופנוע שלא כדין, נוסע שאינו חוגר חגורת בטיחות, כנדרש, נסיעה ללא אורות.
דוגמא לעבירות המחייבות ב-4 נקודות: אי ציות לתמרור "עצור" וכן לתמרור "אין כניסה", שימוש בטלפון נייד ללא דיבורית, עקיפה מימין.
דוגמא לעבירות המחייבות ב-6 נקודות: ילד לא חגור במושב בטיחות, נהג שלא חוגר חגורת בטיחות, אי מתן זכות קדימה בצומת.
דוגמא לעבירות המחייבות ב-8 נקודות: אי עצירה לפני מפגש מסילות ברזל, מהירות העולה על 26-40 קמ"ש על המהירות המותרת בדרך שאינה עירונית וכן מהירות העולה על 21-30 קמ"ש על המהירות המותרת בדרך עירונית, פניית פרסה בנסיבות מחמירות תוך כדי סיכון עוברי דרך.
דוגמא לעבירות המחייבות ב-10 נקודות: נהיגה תחת השפעת אלכוהול, כניסה לצומת ברמזור אדום, אי מתן זכות קדימה בתמרור המורה כאמור.
תקופת צבירה
תקופת הספירה של צבירת הנקודות היא תקופה של שנתיים מיום העבירה. כלומר אם עבר עבירה ב-1 בינואר 2007, ויישפט ב-1 באוגוסט ויקבל ניקוד הניקוד יחשב עד ל-1 בינואר 2009. אם יגיע בתוך השנתיים לצבירה של פחות מ-12 הנקודות הללו תמחקה אוטומטית – לעוד מידע על עו"ד תעבורה הכנסו ללינק.
לעבירות התחבורתיות, בנוסף על הסנקציה של צבירת הנקודות, ישנן סנקציות נוספות ביניהן: קנס כספי על-פי חומרת העבירה, הזמנה להישפט בבית המשפט לענייני תעבורה, בו ניתנים עונשים מגוונים, החל מקנס כספי, שלילת רישיון לתקופה קצובה, על תנאי או בפועל, ויכול אף להגיע, בנסיבות חמורות, לביצוע עבודות שירות ואף לריצוי מאסר בפועל.
מן הצד האחר, קיימות עבירות תחבורתיות קלות שאינן מחיבות בנקודות כלל, כגון, עבירות חנייה, חריגה קטנה מהמהירות המותרת. אולם, הן חיבות בתשלום קנס, שיש להקפיד לשלמו במועד.
בנסיבות בהן, נעברה עבירה על דיני התעבורה, והנהג הורשע בגינה בבית המשפט, או שילם בגינה את הקנס הכספי, ייצבר לחובת הנהג המורשע מספר הנקודות הקבוע לאותה עבירה (גם בנסיבות בהן הקנס הכספי לא שולם, ועברו 90 הימים הקבועים לתשלומו, ייצברו הנקודות לחובתו).
הסנקציות בגין צבירת נקודות (מדרג) – כאשר במשך תקופה של שנתיים, מיום ביצוע העבירה הראשונה, נצברות לחובתו של נהג יותר מ-12 נקודות, או אז יחויב אותו נהג לעבור קורס נהיגה נכונה ולעמוד בהצלחה במבחן הסיום.
במידה והנהג צבר לחובתו 22 נקודות, תקופת הצבירה בעניינו תעמוד על 4 שנים, במידה ויגיע במהלך התקופה האמורה ליותר מ-24 נקודות, יזומן לקורס נוסף בנהיגה נכונה (השונה מהקורס הבסיסי) ויבחן בסיומו.
נהג שצבר לחובתו 36 נקודות ויותר, ייפסל רישיון הנהיגה שלו לשלושה חודשים, בסופם ייאלץ לעבור בהצלחה מבחן נהיגה עיוני, בכדי לזכות ברישיונו שוב. מי ששוב צבר לחובתו, במהלך תקופת הצבירה, 36 נקודות, ייפסל רישיון הנהיגה שלו ל-9 חודשים, בסיומם ייאלץ לעבור מבחן נהיגה עיוני ומעשי וכן לעבור בדיקות רפואיות, בכדי לקבל את רישיונו חזרה.
לסיכום
הדרך האפקטיבית ביותר להימנע מצבירת נקודות ומהסנקציות המתלוות אליהן, היא להקפיד לנהוג על פי דיני התעבורה, תוך שמירה על ביטחון ציבור הנהגים והולכי הרגל.