המכון הרפואי לבטיחות בדרכים או בראשי תיבות המרב"ד הנו גוף שהקימה המדינה שמטרתו להיות גורם בודק עבור משרד הרישוי שיש לו סמכויות להמליץ על התליית רשיון הנהיגה או הגבלת האפשרות לנהוג בתנאים כאלה או אחרים.
בפועל הסמכות שניתנה לו היא ממש להחליט כיוון שמשרד הרישוי מאמץ כחותמת גומי כל המלצה של המכון הרפואי.
תפקידו של המכון הרפואי
מרבית המקרים בהם נבדקים מגיעים למכון הרפואי מתחלקים למספר קבוצות- קבוצה ראשונה, נבדקים אשר בית משפט הטיל עליהם עונש של פסילה של מעל שנה בעבירות מסויימות (לדוגמא נהיגה בשכרות) או מעל 3 חודשים של פסילה במקרה של נהג חדש, לדוגמא. מדובר בקבוצה בה הדיווח מגיע מבית המשפט. בנוסף אנשים שהורשעו בעבירות סמים מזומנים למרב"ד לבדיקות הכוללות מבחני התאמה אישיותיים וגם בדיקות סמים במכון חיצוני על ידי שתי בדיקות שתן בהפרש של מספר ימים. קבוצה שנייה- אנשים עם בעיות רפואיות ומוגבלויות. למשל אנשים שהתעורר לגביהם חשד לאפלפסיה, או בעייה בראיה או כל בעיה נוירולוגית אחרת. מרבית הפעמים קבוצה זו מדווחת למשרד הרישוי ומשם למכון הרפואי על ידי הרופא המטפל בבית החולים או רופא מומחה, וגוף נוסף הנו הביטוח הלאומי המדווח על בעיות רפואיות אשר נתבעות על ידו. תפקידו של המרב"ד לפקח על הליך התאמת הרכב לאותם אנשים עם מוגבלות. המרב"ד במקרה זה עובד עם רשויות הביטוח הלאומי בעניינם של נכים.
קבוצה שלישית
אנשים אשר מטעמים נפשיים המרב"ד מזמן אותם. זה יכול להיות בגלל שבצבא הם קיבלו פטור משרות צבאי על רקע נפשי. המרב"ד מזמנם לבדיקות על מנת לקבוע את התאמת האישיות שלהם לנהיגה. המונח המקובל הוא "אי התאמה אישיותית". מדובר במונח מאוד כוללני שיכול להתפרש לכל כיוון שיחפוץ בו הבודק. משרד הרישוי מודיע לך רק כי רשיונך מותלה, או במילים אחרות אסור לך לנהוג, בשל "אי התאמה אישיותית".
באפשרותך לבקש את הממצאים הרפואיים שהפסיכולוג והבודקים במבחני האישיות מצאו, אבל לרוב הדברים הם עמומים ולא תמיד הסקת המסקנות מתאימה למצב הנבדק. בשל המצב הזה בלא מעט מקרים לאחר בדיקה חוזרת שמתקבלת לאחר ערעור על החלטת המכון הרפואי, מוחזר רשיון הנהיגה.